Life Academy header-logo

Personal Branding voor Leerkrachten

Ouders… wat zien zij van jou?

In het klaslokaal bouw je aan een prettige en functionele relatie met je leerlingen. Daarmee lever je een zo groot mogelijke bijdrage aan het leerproces van kinderen.
Is dat contact goed, dan geeft dat voldoening. Maar dan gaat de bel en zijn daar die ouders. Ouders met verwachtingen. Onuitgesproken of zeer expliciet. Assertieve ouders, (te) vriendelijke ouders, onzichtbare ouders.

Veel ouders kijken met argusogen naar jouw functioneren. Ze vinden immers dat jij wezenlijk bijdraagt aan de vorming van hun prins(es). Maar wat zien zij eigenlijk van jou? Waarop baseren zij hun positieve of negatieve interpretaties, die vervolgens bepalend zijn voor hun gedrag richting jou?

En wat betekent dat?
Je hebt gekozen voor een beroep waarin de interactie met kinderen centraal staat. Hun ouders krijg je er gratis bij. In de praktijk wordt je werkplezier echter voor een groot deel bepaald door je relatie met deze ouders. Ze kunnen je boven jezelf laten uitstijgen bij complimenten maar ook slapeloze nachten bezorgen als de relatie moeizaam verloopt. Dat betekent dus een grote invloed op de manier waarop je je werk beleeft.

Dat bepaal jij!
Mensen vormen hun beeld van elkaar op basis van waarneembaar gedrag. Als de ene partij grote belangen heeft bij het functioneren van een andere partij maar hiervan weinig kan waarnemen, wordt gedrag dat wèl zichtbaar is snel uitvergroot. Korte, vaak ongeplande contacten maken of breken de relatie die je met de ouders van je leerlingen hebt. En dat maakt kwetsbaar, want voor je het weet heb je in de hectiek een verkeerde snaar geraakt. Op de beeldvorming, deze relaties en vooral ook de waardering voor je werk, heb je echter veel meer invloed dan je mogelijk denkt. Jij bepaalt wat ouders over jou en je werk moeten weten, op welke momenten je dat communiceert en welke middelen je daarvoor hanteert. Proactief en in je eigen stijl. Dan oogst je waardering en maak je je werk (weer) leuk.

Met een beetje hulp van Life Academy!
Life Academy helpt je jouw branding te versterken. Wat typeert jouw kwaliteit als leerkracht? Wat daarvan willen ouders zien en horen? Hoe kan jij die talenten zichtbaar maken? Welke communicatiemomenten en –middelen passen daar voor jou bij? Kortom, tijdens onze training Personal Branding krijg jij eerst zicht op jouw persoonlijke en professionele sterktes en leer je daarna om van daaruit proactief te werken aan enthousiaste ouders met wie je een fijne samenwerkingsrelatie hebt.
Life Academy geeft de training Personal Branding voor leerkrachten aan individuele meesters en juffen en aan leerkrachtenteams.